کشور پهناور هندوستان از بسیاری جهات به فرهنگ و مقولات مختلفی همانند آب و هوا، مردم،آیینها و البته لباس، توجه فراوانی دارد. لباسها در فرهنگ هند با طرحهای مختلفی تولید میشود.
نکته جالب اینجاست که تنوع این لباسها از مکانی به مکان دیگر و متناسب با مناطق جغرافیایی متفاوت است و به تاثیرات قومی، جغرافیایی، اقلیمی و فرهنگی مختلفی بستگی دارد.
اولین تولیدات ریسندگی و رنگرزی پنبه در تمدن باستانی هند مربوط به 7000 سال پیش میباشد. در طول این سالها مردم بینش خود را در مورد سنت، فرهنگ و مد به اشتراک گذاشته و به جهانیان نشان دادهاند. در این مقاله به انوع سبکها و مدلهای سنتی لباس هند برای بانوان میپردازیم.
برای مطالعه مقاله نگاهی به پیشینه تاریخی مد در کره کلیک کنید.
اصطلاح ساری در زبان سانسکریت به معنای پارچه نواری است. طول این پارچه حدود 5 تا 9 متر است. از نظر تاریخی تمامی زنان هند این سبک پوشش را پذیرفتهاند. این لباس در هند به عنوان یکی از برازنده ترین لباسهای زنانه شناخته میشود. از نظر آنها هیچ لباسی مانند ساری همه کاره و زیبا نیست.
خدایان و الههها در ادیان هندی با ساری تزئین شدهاند. هر ساری حاوی داستانی درباره جامعه و مردم آن است. بیش از صد روش برای پوشیدن ساری وجود دارد. طبق یک سنت قدیمی در هندوستان، زنانی که به سنین بالاتر میرسند، ساریهای گرانبهای خود را به نسل بعدی هدیه میدهند.
امروزه ساریها برای جشنهای فرهنگی و مذهبی در سرتاسرهند استفاده میشوند. ساریها معمولا از جنس ابریشم یا پنبه هستند و گلدوزی شده هستند.
گاگرا چولی یکی از شناخته شده ترین لباسهای کلاسیک هندی است. اغلب افراد به آن چانیه چولی یا لهنگا چولی میگویند. این لباس بیشتر در مناطقی از هند مورد استفاده قرار میگیرد. حتی بسیاری از زنان خانه دار این لباس را در خانه مورد استفاده قرار میدهند. البته این لباس در برخی مهمانیها با پارچههای نفیس مورد استفاده قرار میگیرد.
گاگرا چولی در طول زمان به طرق مختلف تغییر کرده است. رنگها و طرحهای آن منحصر به فرد است و برخی از آنها با چاپهای مختلف عرضه میشوند. در حالی که برخی نیز ظاهر و طرحی سادهتر دارند. برخی نیز از سنگها، آیینهها یا مهرهها یا پولکهای تزئینی برای زیبایی آن استفاده میکنند.
سالوار کامیز یک لباس سنتی است که از ایالت پنجاب هند سرچشمه گرفته است. این لباس شامل یک شلوار معروف به نام سالور و یک تونیک به نام کامیز است.
به طور سنتی، شلوارهای سالوار به صورت سفارشی ساخته میشوند و ظاهری بلند و گشاد دارند. این لباس اغلب با یک شال پارچهای بلند به نام دوپاتا ست میشود. طرحهای تزئینی این مدل نیز اغلب دور یقه یا سر آستینها قرار دارد. محبوبیت این لباس با تغییرات اجتماعی در میان زنان جوان هندی مرتبط است. به طور معمول دختران هندی بعد از ازدواج به پوشیدن لباسهای ساری روی می آوردند.
با این حال زنان بزرگسال مجرد با این چالش مواجه بودند که آنها چه میتوانند بپوشند. آنها دیگر نمیتوانستند لباسهای دوران کودکی خود را بپوشند. در عین حال نیز برای پوشیدن ساری احساس آمادگی نمیکردند.
بنابراین به پوشیدن سالوار کامیز روی آوردند. سالوار کامیز را بیشتر زنان هندی امروزه چه به صورت رسمی و چه غیر رسمی مورد استفاده قرار میدهند.
چوریدار یک شلوار تنگ است که هم مردان و هم زنان آن را میپوشند. چوریدار در اصطلاح هندی از واژهی چوری گرفته شده است. زیرا این شلوار دارای چینهای بلندی روی زانو است.
این لباس جاودانه در طول سالها همه انواع لباسهای قومی و بومی مد را زینت بخشیده است. جنس چوریدارها معمولا پنبه یا ابریشم میباشد و با تونیک ست میشود. چوریدارها در عین اسکینی و جذب بودن به عنوان یکی از راحتترین لباسها شناخته میشوند و میتوانند در محل کار یا به صورت روزانه مورد استفاده قرار گیرند.
از نظر بانوان هندی هیچ چیز در تابستان بهتر از یک چوریدار ساده، سبک و نخی نیست. در ابتدا چوریدارها تنها فقط در چند رنگ موجود بودند اما امروزه با طرحهای چاپی موجود میباشد.
پاتو پاداوی یا لانگا داوانی لباس اصلی دختران جوان در مناطق جنوبی هند است. این لباس را معمولا دخترانی میپوشند که به سنین نوجوانی و جوانی رسیدهاند و به زودی ازدواج خواهند کرد.
این لباس سه تکه است و طول پارچه به کار رفته آن 2 تا 2.5 متر است. پاتوپاداوی معمولا دارای رنگهای خیره کننده و پویا برای پوشیدن در فستیوالهای سنتی در ایالتهای جنوب هند است.
حاشیه و پارچه متضاد آن در لباس قابل توجه است. این لباس متاثر از طرحهای هندسی و معابد اطراف مناطق بومی میباشد. جنس آن معمولا از ابریشم خالص و پنبه میباشد. البته لازم به ذکر است که این لباس سنتی در ایالتهای جنوبی هند نامهای مختلفی دارد.
منابع
- Sen, Rupsha. (Diversity Among The Traditional Dresses of India (Infographic). Available at: link
- Britannica dictionary. Sari article of clothing, available at: link