در قرن 21 به واسطهی رشد و پیشرفت فناوری اطلاعات، مصرفکنندگان در سرتاسر جهان از شبکههای اجتماعی برای بدست آوردن اطلاعات دربارهی محصول استفاده میکنند.
شبکههای اجتماعی همانند اینستاگرام پلتفرمی هستند که مبتنی بر زیباییشناسی بصری و تصاویر مورد علاقهی افراد است که آن را تبدیل به یک اکوسیستم مناسب برای تبلیغ فروشگاههای لباس، محصولات آرایشی، اکسسوریها و حتی محصولات لوکس و ... نموده است.
علاوه بر این موارد، برنامههای کاربردی همانند اینستاگرام به کاربران اجازه میدهد تا دنبال کنندگان (فالوور) زیادی داشته باشند، با آنها ارتباط برقرار کنند و نیز تعاملات اجتماعی بین مصرف کنندگان و کسب و کارها را تسهیل کند.
با در نظر گرفتن این ویژگیهای منحصر به فرد اینستاگرام، در مقالهی حاضر سعی داریم تا با یک واژهی نوظهور به نام اینفلوئنسر مارکتینگ آشنا شویم.
یکی از حوزههایی که در اینستاگرام محبوبیت زیادی پیدا کرده و توانسته تا علاقهمندان زیادی را به خود جذب کند حوزهی مد است. امروزه وبلاگ نویسان مد که به افرادی اطلاق میشود که نکاتی را در زمینهی مد ارائه میدهند و از طریق شبکههای اجتماعی محصولات و برندهای خاصی را معرفی میکنند در اینستاگرام به طور چشمگیری افزایش یافته است.
اما نکتهای که در اینستاگرام جالب توجه است این است که گاهی شخصیتهای معروف و اثرگذار برای تبلیغات برندها مناسب هستند و میتوانند افراد را ترغیب به خرید محصولات کنند. این شخصیتهای معروف بر اساس میزان نفوذ خود بر روی پیروانشان به عنوان Instafamous نامیده میشوند. پدیدهی Instafamous در پلتفرم اینستاگرام به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد آن توسعه یافته است.
این ویژگیهای منحصر به فرد شامل توانایی تعاملات اجتماعی و ارائهی نکات زیبایی شناختی یه کاربران است که به آنان اجازه میدهد تا از یک محصول یا برندی خاص توصیفی روایتی داشته باشند و مخاطبان را جذب نماید.
در حوزهی مد نیز بیشتر تلاشهای تبلیغاتی در اینستاگرام انجام میشود. در مقالهی حاضر به دنبال بررسی این امر هستیم که چگونه برندها و کسب و کارها میتوانند از اینفلوئنسرها در راستای پیش بردن اهداف خود جذب مخاطبان و فروش بیشتر استفاده کنند.
برترین دانشگاهها و موسسات آکادمیک برای تحصیل دررشته طراحی لباس را اینجا مطالعه نمایید.
سلبریتیهای اینستاگرامی افراد مشهوری هستند که به واسطهی شبکههای اجتماعی به شهرت رسیدهاند و دنبال کنندگان بسیاری دارند. این افراد در مقابل افراد معروفی قرار میگیرند که به طور سنتی (به عنوان مثال در تلویزیون، سینما و تئاتر) به شهرت رسیدهاند.
در واقع، به طور سنتی حمایت از افراد مشهور تنها افرادی را دربر میگیرد که برای خودشان از طریق ورزش، فیلم، موسیقی و ... ارزش ایجاد کردهاند. با اینحال، امروزه شاهد این امر هستیم که این حمایت از افراد مشهور از شکل سنتی خود خارج شده است. در واقع، این پدیده با ظهور ستارههای تلویزیونی آغاز شده است.
در واقع این نوع جدید از افراد مشهور میزان تاثیرگذاری بیشتری دارند و مصرفکنندگان ارتباطات قویتری با آنها برقرار میکنند. واقعیت این است که استفاده از این افراد در تبلیغات میتواند منجر به رشد فروش شرکت شود، زیرا مصرفکنندگان با این افراد همذات پنداری میکنند و سعی میکنند تا از آنها تقلید کنند.
افراد مشهور در شبکههای اجتماعی بر اساس تعداد دنبال کنندگان در درستهها و گروههای مختلفی قرار میگیرند. به طور کلی دو دستهی متفاوت برای تقسیمبندی افراد مشهور در اینستاگرام وجود دارد این دو دسته شامل میکرو اینفلوئنسرها و ماکرو اینفلوئنسرها میشوند که در ادامه به بیان ویژگیها و مزایا و معایب همکاری با هر کدام از آنها میپردازیم.
میکرو اسنفلوئنسرها یا اینفلوئنسرهای کوچک به افرادی اطلاق میشود که کمتر از 10.000 فالوور دارند. این دسته از افراد اغلب در آغاز راه معروفیت هستند و به دنبال تبدیل شدن به ماکرو اینفلوئنسر هستند. همچنین این افراد اغلب یا با عکاسانی خوب در ارتباطند و یا خود عکاسانی حرفهای هستند. برخی از برندها برای تبلیغات خود از این افراد استفاده میکنند و هزینهی تبلیغات این دسته از اینفلوئنسرها معمولا کمتر است. در ادامه به بیان مزایا و معایب همکاری برندها با این افراد میپردازیم.
میکرواینفلوئنسرها معمولا از طریق پدیدهی تبلیغات شفاهی اثر خود را میگذارند. آنها معمولا در کنار تبلیغات، عکسها و فیلمهای زندگی روزمره خود را در اینستاگرام منتشر میکنند. از آنجا که آنها افرادی معمولی و عادی هستند باور اینکه آنها یک محصول برجسته و ممتاز را خریداری کردهاند و در زندگی روزمره خود آن را مورد استفاده قرار میدهند توسط دنبالکنندگان آنها راحتتر است. این اعتبار باعث تعاملات بیشتر مخاطبان آنها، و نیز آگاهی و ایجاد تصویر ذهنی مثبت از نام و نشان تجاری میشود.
به دلیل تعداد دنبالکنندگان کمتر معمولا هزینهی تبلیغاتی پایینتری نسبت به ماکرواینفلوئنسرها دارند.
به دلیل تاثیرگذاری و کوچکتر بودن اندازه کمپین با یک میکرو اینفلوئنسر برگزاری آن راحتتر است.
میکرواینفلوئنسرها به طور واضح دنبالهروهای گسترده وکلانی ندارند. همانطور که گفته شد فالوورهای آنها به نسبت کمتر است. بنابراین منطقی است که در جذب مخاطب و میزان بازدید محدودیت داشته باشند.
برگزاری یک کمپین با میکرواینفلوئنسرها از یک سو نرخ تعامل بالا و میزان درگیری بالای مخاطبان را در بر دارد. اما از سوی دیگر به دلیل میزان بازدید و فالوور پایینتر ممکن است بازگشت سرمایهی کمتری نسبت به ماکرو اینفلوئنسرها داشته باشد.
ماکرو اینفلوئنسرها
این افراد در مقایسه با میکرواینفلوئنسرها معروفتر هستند و مخاطبان بیشتری دارند. تعداد فالوورهای آنها از 10.000 نفر بیشتر است و حتی ممکن است به میلیونها نفر برسد. بنابراین تبلیغات آنها برای برندها و کسبو کارهای مشهور اغلب در معرض دید میلیونها نفر قرار میگیرد. در ادامه به بیان مزایا و معایب همکاری با این افراد میپردازیم.
از آنجا که این افراد مشهور تجربه و سابقهی اجرای کمپینهای فراوانی را دارند، بنابراین برای یک شرکت راحتتر است که دستورالعملهای دقیق کمپین را به آنها بدهد تا با موفقیت برگزار گردد. این موفقیت باعث میشود تا برای برند شهرت فراوانی ایجاد شود.
با توجه به اندازه و حجم کمپینی که ماکرواینفلوئنسرها و اینفلوئنسرهای بزرگ برگزار میکنند، معمولا مخاطبان زیادی جذب برند و شرکت میشوند که این به نوعی به معنای بازگشت سرمایه شرکت و هزینهای است که برای کمپین شده است.
از آنجا که بسیاری از این افراد معمولا برای هرچیزی تبلیغ میکنند و میزان تبلیغات آنها بالاست نسبت به میکرواینفلوئنسرها کمتر میتوانند اعتماد مردم را بدست آورند.
به دلیل معروفیت بالا اغلب آنها هزینههای زیادی بابت تبلیغ محصولات دریافت میکنند.
نسبت به اینفلوئنسرهای کوچک برگزاری و اجرای کمپین با اینفلوئنسرهای بزرگ سختتر است. زیرا سازماندهی آنها اغلب بیشتر طول میکشد. همچنین بسیاری از آنها دارای مدیر برنامه هستند و در واقع از طریق واسطه میتوان با آنها ارتباط برقرار کرد و طبیعتا برقراری این ارتباط سختتر میباشد.
قاعدتا شرکتها و کسب و کارها برای انجام تبلیغات میبایست اول هدف خود را از کمپین مشخص کنند، سپس با مشخص نمودن استراتژیها، نوع و شیوهی همکاری خود را مشخص کنند.
در مقالهی حاضر به بیان مزایا و معایب همکاری با هر گروه از اینفلوئنسرها پرداخته شد. به طور کلی اگر بودجه لازم برای تبلیغات شرکت فرآهم باشد، استراژیستها و مدیران بازاریابی، همکاری ترکیبی با هر دو گروه را پیشنهاد میکنند.
منابع
- Hatton, G. (2018). Micro Influencers vs Macro Influencers, available at: link.
- S. Venus Jin, Aziz Muqaddam, Ehri Ryu, (2019) "Instafamous and social media influencer marketing", Marketing Intelligence & Planning, link.
- Stubb, C. Nyström, A. (2019). Influencer marketing The impact of disclosing sponsorship compensation justification on sponsored content effectiveness, Journal of Communication Management, 23(2): 109-122.
برای مطالعه مقاله مام جین و بوی فرند جین کلیک کنید.