قبل از بحث و بررسی انواع نسلها و تفاوت بین آنها میبایست معنی واژهی نسل را درک کنیم.
به طور کلی نسل عبارتند از:
"گروهی از افراد که در یک زمان متولد شده و در مکان مشابه بزرگ شدهاند. افراد وابسته به هر نسل خصوصیات، ترجیحات و ارزشهای مشابهی را در طول زندگی از خود نشان میدهند."
بین نسلهای مختلف افراد از نظر ارزشها، باورها، اعتقادات و عقاید تفاوت فاحشی وجود دارد. در حالی که برخی به شکاف بین نسلها اعتقاد دارند، برخی دیگر معتقدند که این شکاف تنها یک افسانه است و چنین چیزی وجود ندارد.
اما افرادی که به این تفاوت اعتقاد دارند (به ویژه در حوزه مد) معتقدند که رفتار مصرف کنندگان در بین هر نسل متفاوت است. در مقالهی حاضر به بررسی انواع نسلها و این تفاوت میپردازیم.
به طور کلی در منابع مختلف دیدگاههای مختلفی دربارهی نام گذاری بین نسلها وجود دارد. طبق یک تقسیم بندی کلی نسلهای مختلف شامل گروههای زیر میباشند:
این نسل دربرگیرندهی متولدین بین سالهای 1928 تا 1945 هستند. مطابق تحقیقی که در سال 2016 در موسسه پژوهشی NCLS بر روی نسلهای مختلف مصرف کنندگان انجام گرفته است، حدود سه چهارم متولدین این نسل اظهار داشتهاند که روزهای زیادی را در هفته به فعالیتهای معنوی همانند دعا، نیایش، رفتن به کلیسا، مراقبه و ... اختصاص میدهند.
این نسل متولدین بین سالهای 1946 تا 1964 میباشند. این افراد در دوران انفجار جمعیت پس از جنگ جهانی دوم متولد شدهاند. آنها پلی ارتباطی بین نسل قبلی و نسل بعدی خود هستند و قابلیت برقراری راحت تر ارتباط با نسلهای بعد از خود را دارند.
به طور کلی این نسل متولدین بین سالهای 1965 تا 1980 را در برمیگیرند. این نسل در جامعهای تغییر شکل یافته (ساختارهای خانوادگی متفاوت و چندفرهنگی) رشد کردهاند و بر خود و دیگرانی با ارزشهای مشترک (طایفه) متمرکز هستند. این نسل همچنین افراد خلاق و مستقلی میباشند.
این نسل بین سالهای 1981 تا 1996 متولد شدهاند و نسل Millennial نیز نامیده میشوند. این نسل جوامعی بسیار تندروتر را تجربه کردهاند که در آن ارتباطات چند رسانهای و تکنولوژی محور اصلی هستند. این گروه به نسبت نسلهای قبل خود از آگاهی هایی بیشتری در مورد تجارت و کسب و کار برخوردارند.
این نسل که بین سالهای 1997 تا 2010 متولد شدهاند، نسلی بسیار جوان هستند و بیشتر آنها هنوز در حال تحصیل هستند. به طور کلی عادات و سلایق و علایق آنها از نسلهای پیشین خود بسیار متفاوت است. این نسل که iGen نیز نامیده میشوند تحمل بیشتری نسبت به پذیرش فرهنگهای مختلف دارند.
برای اطلاع از این که چگونه سایز خود را به درستی تشخیص دهیم؟ کلیک کنید.
این نسل متولدین سال 2011 تا کنون هستند. بسیاری از آنها فرزندان نسل Y هستند. نام این نسل برگرفته از نظرسنجی است که در سال 2008 توسط آژانس مشاورهای مک کریندل در استرالیا انجام گرفت.
بنا به گفته بنیانگذار این موسسه تحقیقاتی از آنجا که پس از نسل Z نسل جدیدی متولد شدند که هیچ نامی برای آنها وجود ندارد بنابراین تصمیم گرفته شد تا در یک نظرسنجی برای آنها نام انتخاب شود.
در این نظرسنجی بیشتر افراد به نام Aکه در یونانی آلفا نیز نامیده میشود اشاره کردند. این نسل اولین نسلی هستند که به طور کامل در قرن 21 متولد شدهاند و دارای علایق مخصوص به خود هستند.
بین نسلهای مختلف بیبی بومرها ادیبان بازاریابی در نظر گرفته میشوند. اما این نسل و نسل پیشین خود تحت تاثیر بازاریابی و تبلیغات نیز قرار میگیرند. این افراد به بازتعریف نگرشها و رفتارها در مراحل مهمی از زندگی و دورهی عصر خود پرداختهاند.
زیرا چارچوب ذهنی جوانیشان از نسلهای قبل در همان سنین متفاوت است. بیبی بومرها ممکن است آخرین گروهی باشند که از گروه بازنشستگی سخاوتمندانه بهرهمند بودهاند و به واسطهی افزایش بهای چشمگیر در ارزش خانههایی که مالک آن هستند منتفع گردیدهاند. از سوی دیگر مصرف کنندگان نسل X خوشبینی بیبی بومرها را نسبت به بازاریابی و تبلیغات ندارند. این نسل فردگرایی بیشتری را در سلیقه مد خود دارند.
مصرف کنندگان نسل Y "مشتریان سازنده کالا" لقب گرفتهاند که این عبارت منعکس کنندهی استقلال آنها در تصمیم خریدشان میباشد. این گروه که هوشمندانی نسبت به بازاریابی هستند، به خوبی به ارتباطات متعارف از سوی نام تجاری پاسخ نمیدهند و حق انتخاب گستردهای در زمینهی محصولات و نامهای تجاری در دسترسشان میباشد. تحقیقات معاصر بازاریابی نشان میدهد که این نسل بیشترین اشتراکات را با دوستان و نزدیکان خود و نیز کمترین اشتراکات را با خانواده و خویشاوندان خود دارند.
این گروه احتمالا از روند طبقات اجتماعی و سطوح درآمدی تبعیت نمیکنند و از مسیرهای میان بر استفاده میکنند. مطابق با تحقیقی که در سال 2003 در ایالات متحده انجام گرفته است، مصرف کنندگان نسل و Z آلفا نسبت به گروههای قبلی آگاهی بیشتری دارند و در عصر تکنولوژی و انفجار اطلاعات متولد شدهاند. رفتار خرید این دو نسل به کلی نسبت به سایرین متفاوت است.
به طور کلی نسل Z به دو بازار هدف مختلف تقسیم میشوند: جوانان و نوجوانان. شرکتهای فعال در عرصهی مد به این دو گروه توجه ویژهای دارند. به طور کلی ترجیحات این نسل در زمینه مد به طوری سریع و گاهی غیر قابل پیش بینی تغییر میکند. از سوی دیگر نسل آلفا با توجه به و اثر گذاری که بر شکل دادن به سلیقه والدین خود دارند و از طرفی دارای والدین آنها افراد آگاهتری میباشند، بسیار مورد توجه برندهای فعال در عرصه مد قرار گرفتهاند.
در واقع، بسیاری از برندهای معروف در زمینهی مد زمان زیادی را برای درک نیازها و شناخت این گروه از مصرف کنندگان اختصاص دادهاند. مطالعات نشان میدهند که این نسل حتی به قیمتهای فروش حساسند و دقت و توجه بالایی را به انتخاب کالاها اختصاص میدهند.
برای مطالعه تاثیرات روانشناختی صنعت مد بر نوجوانان کلیک کنید.
منابع
- تیم جکسون، دیوید شاو، (1394)، بازاریابی مد: چگونه در بازاریابی مد مهارت کسب کنیم؟، مترجمان: کامبیز حیدر زاده، شهناز نایب زاده، تهران، انتشارات سیته.
- McNamara, C. Understand Generational Differences: Guidelines and Resources, Available at: link
- Paakkar, A. (2016). Customer Journey of Generation Z in Fashion Purchases, Bachelor’s Thesis in International Business, 53 sivua, 2 liitesivua.
- Robinson, M.T. The Generations: Which Generation are You?, Available at: link